Sayfalar

29 Mart 2012 Perşembe

Yandex Müzik Geliyor


Yandex’in televizyonlarında”yaşamın tüm cevapları ” sloganıyla yayınlanan reklam filmi, şirketin Türkiye’de daha çok kullanıcıya ulaşmayı planladığını gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde yayına giren reklam filmindeki “hoşaf tarifi”, “bizden cacık olur mu?” göndermeleri kimler için bilinmez ama Yandex’in arama motoru rekabetine heyecan ve renk getirdiği kesin. Rusya pazarında lider olan ve geçtiğimiz yıl Türkiye’ye açılan firma artık kullanıcılara arama satırında ismini yazdıkları herhangi bir şarkıyı anında dinleme hizmeti sunacaklarını
açıkladılar. 26 Mart 2012 tarihinde hizmete girecek olan serviste telif hakkı ödenmiş 170 bin Türkçe, 2.5 milyon yabancı şarkı bulunuyor. MÜYAP, MESAM, MSG, EMI ve Warner gibi yurt içi ve yurt dışı telif kuruluşları ile anlaşmalar yapan Rus arama motoru, müzik servisi için mevcut arama sayfasını kullanacak. Türkiye’de video, haber, fotoğraf, haritaservislerinin hizmet veren Yandex, müzik servisi ile birlikte web arama sonuçlarında yerli ve yabancı şarkılara sunacaklar. Kullanıcılar, Yandex’in arama sayfasına dinlemek istedikleri şarkıyı yazarak ulaşabilecek. Türkiye’deki internet kullanıcıları artık aradıkları şarkıları arama sonuçları sayesinde ücretsiz olarak yüksek ses kalitesi ile dinleyebilecekler.
Yandex dünyada global olarak arama yapıp arama sonuçları sunabilen üç arama motorundan biri. Firma standart aramaya ek olarak ülkelere özel arama ve bilgi verme seçenekleri de sunuyor. Örneğin Türkiye’deki Yandex arama motoru hizmetleri arasında web, resim, video vs. aramalarına ek olarak anlık Trafik aktivitesi, detaylı haritalar vs. gibi hizmetler var. İnternet devi Google’ın şimdilik vermediği hizmeti müzik hizmetini arama devi gerçeğe dönüştürdü.
Türkiye pazarında şu anda 35 milyon internet kullanıcısı bulunuyor ve internet pazarı %68 büyüyor. Bu açıdan Yandex’in diğer teknoloji şirketleri gibi Türkiye ile ilgili gelecek planlarında yeni yatırımları söz konusu olsa gerek. Yandex’i Türkiye’de Şubat rakamına göre 1.2 milyon kişi kullanıyor. Türkiye arama motoru pazarını hala Google domine ediyor olsa da Yandex ‘in farklı bakış açısı ve yenilikleri arama motoru rekabetine heyecan kazandıracağı kesin gibi gözüküyor.

Dijitolog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder